utorok 24. januára 2012

Ako som sa dostala do Fr a iné

  Tu je sľúbený článok o tom ako som sa dostala do Francúzska. Pýtalo sa ma na to dosť ľudí a keďže nerada robím okolky typu " strážim si svoje súkromie a musíte ma prosiť aby som niečo prezradila" (pričom tento postoj je dosť zvláštny vzhľadom na to, že niekto sa rozhodne mať blog, čo sa rovná pravidelnému prispievaniu vlastných fotiek na internet, zverejňovaním každodenných aktivít, k čomu sa viaže nespočetné množstvo osobných informácií.. ), tak vám teda popíšem ako som sa dostala do Francúzska + prihodím nejaké rady pre tých ktorí sa niekam do zahraničia chystajú.

(+ pridávam pomedzi text nejaké fotky z minulého roka, intrák, škola, atď. nech tu nie je len text :) )
(Halloween)


  Možnosť prišla vďaka sociálnemu štipendiu od ministerstva školstva. Trebalo spĺňať viaceré podmienky - príjem rodičov, priemer známok, úroveň jazyka,atď. Zbytočne vám to tu vykladám pretože so zmenou vlády sa toto štipendium, ktoré existovalo asi 4 roky, zrušilo. Je to veľká škoda. Dávalo to možnosť vycestovať na rok do zahraničia všetkým tým, ktorých rodičia si nemohli dovoliť zaplatiť to.
(škola)

   Keďže som chodila dva roky na bilingválne gymnázium, tak som už mala základy francúzštiny. Štipko som dostala a vycestovala som na rok(to bolo minulý rok). Nejako sa mi tu zapáčilo, našla som si priateľa, tak som tu teda aj tento rok:)
(oslava narodenín ktorú mi pripravili spolužiaci ako prekvapko:))

   Pre všetkých ktorí by chceli takúto skúsenosť zažiť, radím nechodiť cez agentúry - berú si za to NESKUTOČNÉ peniaze - napríklad aj 5000 eur na tri mesiace. Pričom toľko by ste bez agentúry zaplatili za celý jeden rok - s jedlom, ubytovaním, školným, vreckovým, letenkami a všetkým ostatným. Ďalšia podstatná vec je - neísť študovať do nejakej zahraničnej školy bez základov jazyka.
  Ja som sa učila po francúzsky dva roky a keď som prišla, bola som stratená, nič som nerozumela, len som kývala hlavou. Ak chcete ísť cez prázdniny niekde sa naučiť jazyk, tak v pohode ale pre serióne štúdium treba rozumieť aspoň minimum inak budete stratení = zlé známky = opakovanie ročníka pri návrate na Slovensko.

( keď sme farbili vlasy na intráku :D )

   Začiatky nikdy nie sú ľahké. Boli sme na mojej škole 4 Slovenky a veľakrát sme plakali na izbe že je to tu celé nanič. Ale s pribúdajúcim časom som sa zdokonalila v jazyku --> lepšie známky --> viac komunikácie s ľuďmi --> cítila som sa lepšie.
 (obed v školskej jedálni)

   Momentálne som v maturitnom ročníku a neviem sa rozhodnúť na akú vysokú školu ísť. Premýšľam medzi dvoma variantami - medicína alebo prekladateľstvo. Ako by ste sa rozhodli vy? Ako ste si vyberali vy svoje vysoké školy?


P.S. : Ak by ste mali nejaké otázky tak kľudne do komentárov. Ak by ste chceli aby som napísala nejaké články o Fr tak mi tiež dajte vedieť, neviem či by vás to zaujímalo alebo nie ( a vôbec či ste sa dostali až sem).

(škola)

( moje najobľúbenejšie miesto <3 )

6 komentárov:

  1. Ahoj! Tak jestli to dobre chapu tak jsi tam nakonec zustala dalsi rok ale to uz bez stipendia, je to tak? A jakou skolu jsi studovala? Neco jako stredni? dekuju za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ano teraz uz bez stipka. Normalne na gymnziu som este.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. moc krásné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    http://handbagforladies.blogspot.com/

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ach, malá závisť :). Odísť odtiaľto by bolo pre mňa záchranou ♥.

    http://theworldbykejmy.blogspot.com/
    Kejmy ♥.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Já bych na tohle neměla odvahu, obdivuju tě :) A taky už mám situaci těžší, protože si nedokážu představit, že bych někam odjela bez přítele a psa. Ale, že bych se taky někam ráda podívala, to jo...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ja ked som odchadzala tiez som mala doma priatela a psa hehe :D

      Odstrániť