pondelok 13. januára 2014

Francúzske Vianoce II.

Ahojte!:) Dnes vám to už druhýkrát v histórii blogu priblížim, ako sa oslavujú francúzske Vianoce. 24. decembra sme síce ja aj môj priateľ oslavovali Vianoce u mojej babky na Slovensku, no v deň nášho návratu do Francúzska sme oslavovali druhé Vianoce s jeho rodinou. Samozrejme jeho rodina oslávila zvlášť doma 24. tie vlastné, no celá rodina sa zišla až keď sme sa vrátili. Musím povedať, že som zistila, že na dátume naozaj nezáleží. Či už oslavujete 24. alebo 4. januára, v kruhu rodiny a vďaka príjemnej atmosfére mi to úplne pripadalo, akoby to bolo toho 24. :)






Francúzske Vianoce sú jednoznačne kľudnejšie. Všetko to ide počas večera nejak pomalšie. Ja to samozrejme porovnávam s mojimi slovenskými Vianocami v mojej rodine tak možno u vás to bude inak, ale mi si proste okolo 6-tej večer sadneme za stôl, dedko povie niečo ako vinš a potom sa pustíme do jedla s tým, že sa nesmie vstávať od stola a síce sa rozprávame, no večera trvá maximálne hodinu. Potom sa vrhneme na darčeky a to takým spôsobom, že všetci si ich naraz podávame aj rozbaľujeme :D No a v tomto všetkom sú tie francúzske opačné.

Večera trvá neskutočne dlho... prvý je na rade aperitív...






Po ktorom už mám väčšinou zpolovice zaplnené brucho. Typickým slávnostným "apéro" (obľúbená francúzska skratka) jedlom je presne takýto skladaný chlebík pain surprise. Medzi každým poschodím je iná nátierka. Tento vyzerá ako koláč, ale v skutočnosti je to slané :) Pritom sa popíja šampanské prípadne pre nás, ktorí ho radi nemajú je tu iný alkohol alebo proste nealko ako vidíte na fotke:)






Ďalej sa prechádza k stolu a nasledujú predjedlá. Je ich niekoľko druhov a tým najklasickejším vianočným je foie gras (ktoré som bohužiaľ neodfotila, priateľov otec robil homemade foie gras a nebolo veľmi fotogenické:D), je to pečienková nátierka ktorú si natriete na hrianku a na to si my ešte dávame napríklad figovú marmeládu. Ďalej na Vianoce nesmie chýbať losos (saumon) a slimáky (escargots).







Za predjedlom samozrejme nasleduje hlavné jedlo, ktoré je v každej rodine odlišné. Neexistujú tu nejaké čisto vianočné jedlá. My sme mali tento rok roastbeef so zapečenými zemiakmi. Nasledujúcim chodom sú syry. Na stôl sa vždy dá viacero druhov, každý si vyberie ten, ktorý má najradšej. Túto etapu stolovania ja však väčšinou vynechávam, pretože si nechávam nejaké to miestečko na dezert :D






 Bohužiaľ po predjedlách a syroch som už fotiť prestala, úplne som na to zabudla, tak som bola "zažratá" (doslova!) do jedenia.. Takže roastbeef a dva druhy dezertov ktoré sme mali tento rok - typickú bûche de Noël a menej vianočnú tarte aux pommes si môžete veľmi ľahko vygoogliť, ak vás zaujíma, ako to vyzerá :)


Po jedle je čas na kávu a hneď po dopití sa ide na darčeky. Všetci sme sa na to tešíme a ja by som sa už už vrhala na to, aby som každému dala do ruky ten jeho darček a pozerala sa na to, ako to otvárajú... Lenže som zabudla, že sme vo Francúzsku! Pekne všetci posadať do kruhu okolo stromček a pekne poooooooooomaličky (naozaj pomaly...priam slimákovsky!) sa ide na to. Po jednom. Najmladší z rodiny berie darčeky spod stromčeka a podáva ich osobám, ktorým patria. Každý sa pozerá, ako si tá osoba darček rozbaľuje a potom každý chváli. Ak je to niečo zaujímavé, tak si to potom podávame z ruky do ruky a skúmame zblízka. A takto to tento rok šlo určite viac než hodinu. Bolo nás totiž 11. Pardón 12, aj psíkovia sa rátajú!





Rodina priateľovej tety si zaobstarala nového jack russela.. oh mon dieu ten je taký chutný! Vlastne chutná. Volá sa Ilou (čítaj Ilú). A celý večer som mala chuť ju zjesť namiesto tej večere. Ňuňuňuňuňu. Ňu!






Dostala som pekné darčeky, napríklad nový parfém La vie est belle do zásoby a darčekovú kartu do H&M. Dúfam, že sa vám článok páčil a snáď vám tu napíšem aj o rok článok s rovnakým názvom!:)

10 komentárov:

  1. Wow, francuzska vianocna vecera teda vyzera ako celkom slusne ´obzerstvo´, je vidiet ako si na tom daju zalezat. :) Inak mna naozaj bavi citat tieto tvoje clanky o Francuzsku, za mna ich pis kludne castejsie. ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak my to máme s rozbalovanim darčekov ako vo francuzsku :). Odjakživa to máme zaužívané tak, že pekne postupne si všetci rozbalujeme darčeky, aby sme videli, čo ostatni dostali. Mna teda vždy zaujíma najviac, ako sa ostatní potešia mojim darčekom a keby si darčeky rozbalujeme všetci naraz, tak nevidim to prekvapenie, radosť či sklamanie. Preto radšej pekne poporadí.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak u nás je ta večeře tak na půl hodiny a to se všichni ještě krotíme abysme to do sebe neházeli jak přes plot :D a pak asi půl hoďky dárky a pak ž jen koukáme na Popelku a cpeme se cukrovím :D
    Že jim to ve Francii trvá o dost dýl mě moc nepřekvapuje, oni si prý obecně s jídlem moc nespěchaj. Chtěla bych to někdy zkusit, to si pak člověk určitě Vánoce víc užije. U nás se na to takovou dobu všichni chystaj a pak je za chvíli po všem

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ty vado, tak já jsem na Vánoce ráda, že do sebe dostanu polívku a pak jenom trochu bramborového salátu a řízek a jsem nacpaná k prasknutí, ty francouzské vánoce bych asi nezvládla :-D
    taky mám jack russell teriera.... jsou to prostě nejlepší psi :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Hmmm...tak tyhle Vánoce vypadají luxusně :-)! Až na ty šneky...:D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. to bych taky chtěla někdy zažít:)) chybí mi hlavně ta velká rodina a pohoda, letos u nás vánoce byly trošku katastrofa :D ale tak třeba příští rok:)) jinak moc hezký a zajímavý článek. škoda, že jsem na tvůj blog nenarazila dřív, na gymplu sem měla fráninu (teď už jsem na vš) a o Vánocích (a vánočních jídlech:D) jsme si povídali, mohla jsem být za chytrou:/:D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. strasne sa mi paci, ze na vas cakali do 4. januara!
    darceky si davame doma tiez ako francuzi. ale nenatahujeme to zase az tolko.
    francuzsky styl jedenia zazivam na vianocnom vecierku vo firme v luxemburgu. tam sa je tiez 4 hodiny pekne pomalicky a vela chodov. ak si clovek na to zvykne a vie odhadnut svoje sily a zaludok a vopred asi kolko bude toho jedla, tak je to fantasticka vec toto ich stolovanie. nepisala si nic o alkohole, stavim sa, ze bolo biele vino a potom cervene.
    domov som tiez kupila foie gras.
    ta ich kuchyna je skvela. daju si zo vsetkeho trosku, v podstate maskrtia cely zivot. ja som tak jedavala doma u mamy. vsetko som si vecer vylozila na stol a jedla zo vsetkeho trosku. slane, sladke kysle slane sladke a tak dokola. vtedy mi za to nadavala. ze vyloz si jednu vec a nevymyyyslaj :o) a pani francuzi to robia tak normalne.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Jeeej, jak chutnají Ti slimáci? Karin

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Podla mna nemaju nejaku specificku chut, kedze sa do nich dava cesnakovo-bylinkova omacka tak ju necitit a citis len ze kuses do niecoho slizkeho ale da sa to :)

      Odstrániť
  9. ty sýry bych si dala s chutí, ale na ty šneky bych asi neměla odvahu :D

    OdpovedaťOdstrániť