nedeľa 28. júla 2013

Le pont des Arts

        Le pont des Arts (Most umenia) je v Paríži známy tým, že si naňho zamilované páry uzamykajú svoje "zámky lásky" (cadenas d´amour).
        Jeden z najobľúbenejšícj mostov nad Seinou je obklopený z jednej strany Louvrom a z druhej Francúzskym inštitútom.

        Pôvod zvyku vešania zámkov lásky nie je jasný. Je možné, že sa tento zvyk objavil v rokoch 1980 v Maďarsku. Dnes už nájdeme mosty so zámkami lásky napríklad aj na Taiwane, v Nemecku či v Taliansku a v Moskve zasa na most postavili kovové stromy, špeciálne určené na zavesenie zámkov.

        Vo Francúzsku sa tento zvyk objavil na Moste umenia v roku 2008. Dvanásteho mája 2010 však takmer všetky zámky z mosta cez noc záhadne zmizli. Všetci upodozrievali  Parížsku radnicu, ktorá s týmto moderným zvykom nemala veľa pochopenia a uvažovala o odstránení zámkov z mosta. Tá však prehlásila že s týmto zmiznutím nič nemá. Dnes je Most umenia opäť plný zámkov lásky a miesto na zavesenie toho vášho sa hľadá dosť ťažko.

        Na zámok sa píšu iniciály zaľúbencov a dátum prvého stretnutia alebo dátum zavesenia zámku. Klúč sa po uzamknutí zahodí do rieky, na znak nerozlučiteľnosti a trvácnosti lásky.










A na záver pre porovnanie: fotka zo začiatku roka 2011 :)


Trošku sa tých zámkov za tie dva roky nakopilo! :)

9 komentárov:

  1. Je to krásný nápad, taky bych si tam určitě zámek zamkla :)) a moc ti to na fotkách sluší!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. krásne fotky :))
    hlúpa otázka na záver : ako sa ty vlastne voláš ? :-D (nemôžem to prečítať na tom zámku) :-D :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som vedela ze to nebudete vediet precitat preto som to tu aj dala (aj tak je tam napisana prezyvka):D Nie ze by som sa hanbila za svoje meno, ale radsej blogujem len ako Berylka :)

      Odstrániť
  3. v bratislave je na starom moste zaveseny jeden (1!!!) zamok. nie je moj. som zvedava, ci sa to rozrastie...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To som prekvapena vobec ze tam nejaky je :D Bratislava nie je nejaka extra turisticka destinacia takze pochybujem ze sa to rozrastie.

      Odstrániť
    2. ja zase nepochyjem o tom ze sa to nerozrastie.

      Odstrániť
  4. wow! neskutečný, jak ty zámečky přibývají... ale je to kouzelný místečko, mrzí mě, že jsem se tam nezastavila, když jsem byla vloni v Paříži. tak snad příště :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak to je veela záámok dokonca aj u nás na Slovensku je taký most teda tam kde ja bývam v Martine som si všimla ked som raz šla za ocom tak na moste su pripevnené ale nie je ich az tolkoto toto je MEGA:D tam aje ich pár a tiez uvazujem nad tým z priateľom, že si pôjdeme zamknúť našu láásku:):D

    OdpovedaťOdstrániť