sobota 24. novembra 2012

Francúzske zvyky (čo nenávidím)

      Každá krajina je niečím výnimočná. Tak som vám teda pripravila článok o tom, čím je výnimočné Frncúzsko. Viem že to bude znieť divne, vzhľadom na to že tu bývam dobrovoľne už niečo cez dva roky ale... Nie som fanúšik francúzskej kultúry a francúzskeho života. Viem dobre, že existuje veľa ľudí, ktori Francúzsku milujú a sú francúzskou kultúrou fascinovaný. V hlave majú predstavy o tej slávnej francúzskej gastronómi, víne, baretkách a pruhovaných tričkách, o šampanskom, o žabích  stehienkach...
      Ja som sa do Francúzska nezamilovala. Asi to bude tým, že som presný opak toho, čo sa im páči; čo sa týka stravy, architektúry, zmýšľania, životného štýlu, módy...A prečo tu teda žijem? Ani sama neviem, nejak som sa tu ostala bez toho, aby som o tom premýšľala. Našla som si tu priateľa, zmaturovala som tu, išla som tu na univerzitu, je mi tu dobre. Ale asi ako v každý, kto odišiel do zahraničia na dlhšiu dobu, som zistila že žiadna krajina nie je dokonalá a že všade budú veci ktoré sa mi budú páčiť viac ako doma a veci ktoré budem neznášať.Tak ideme na to! :D

Čo sa mi nepáči:

* Sladké raňajky. To je prvá vec ktorá mi napadá. Nie že by som nemala sladké raňajky rada. No tu je inú vec ako sladkú na raňajky jesť "zakázané (a myslím, že keby mohli, tak na to noazaj spravia nejaký zákon, tak úzkostlivo to dodržujú!). Viete ako Francúzovi vyrazíte dych? Povedzte mu že ste jedli na raňajky šunku... ! Ani si neviete predstaviť koľko nespočetných a nezmyselných hádok som viedla kvôli tým mojim raňakám. Oni si proste nechcú a nedajú vysvetliť že je úplne normálne si dať ráno šunku, paradajku, paštétu (to im ale už fakt nehovorte lebo odpadnú), syr, vajíčka a iné. Zakaždým, keď sa niekto pohoršuje nad tým, že jem ráno šunku, sa ich opýtam prečo by som nemohla jesť slané, prečo oni jedia len sladké? Odpoveď: "Lebo je to tak." Áno, ja viem, je to otázka zvyku, príde im to divné, pretože oni jedia len sladké už odmalička a tak to jednoducho je. Ale vyvaľovať na mňa oči a byť hotový z toho že niekto sa opováži porušiť ich pravidlo, to ma jednoducho vytáča! Ja som ževraj divná, a pritom sa stačí pozrieť na ich susedov, v Nemecku si dajú na raňajky aj klobásu a o anglickej slaninke ani nehovorím... No a to isté na olovrant. VŽDY sladké. Ako teda vyzerajú francúzske "vyvážené raňajky"? Môj priateľ je keksy. Niečo ako u nás Disko keksy ( tie oválne vecičky) alebo Princ. To má najradšej a nie je sám. Inak je tu dosť obľúbená Nutella s hriankou alebo bagetou, všeliaké čokoládové cereálie, čokoládové vianočky, samozrejme croissant a pain au chocolat.


Pain au chocolat + croissant


* Francúzske jedlá a "nevarenie". Príprava jedla trvá Francúzskym ženám asi tak dvadsať minút. Úplne najobľúbenejším jedlom ever je tu krvavý steak s cestovinami (v lepšom prípade s hranolkami). Ďalej la raclette - uvarené zemiaky poliate roztopeným syrom a k tomu šunka, saláma alebo slaninka. Inak je to vždy to isté dookola, steak so zeleninou, alebo zelenou fazuľkou ( ktorú nenávidím!), s cestovinami, s hranolkami.. Ďalej tu máme "francúzske špecialitky" ako croque monsieur - toastový chlieb s maslom, syrom a šunkou zapečený v rúre; la tartiflette - zemiaky s roztopeným syrom a kúskami šunky/slaninky upečené v rúre.. Všetkému tu chýba korenie. Používajú pri varení maximálne tak soľ a peper. Ja by som to vlastne ani varením nenazvala, jedlo osmažené na panvici za pár minút, takto si to nepredstavujem:) Žiadne omáčky a zložité jedlá ktoré varíme dve hodiny ako u nás. Žiadne polievky ( a opať som divná, lebo jem polievku aj v lete), síce občas ich robia, ale to len pomixujú uvarenú zeleninu.
    A inak musím vás sklamať ale žaby tu nikto neje :) Len slimáky a aj to len výnimočne, v reštaurácii alebo na sviatky. Jedia veľmi veľa morských plodov, losos tu ide na kilá, ako aj mušle a iné veci. Pre niekoho kto neje ryby (ja), je to ťažké :D Hlavne keď idem na návštevu a prvé dva chody sú morského pôvodu. Ešteže robia tie dezerty!
Slimáky


* Krvavé steaky. A opäť raz som divná. Môj steak chcem dobre prepečený. A opäť raz sa k tomu viaže nespočetné množstvo vysvetľovania a hádok o tom, že áno, je normálne jesť steak ktorý nekrváca. A nechcú mi ani veriť, že z toho môžu mať zdravotné problémy. Keď im poviem že chcem môj steak dobre upečený, aj tak sa mi vráti v strede ružový. Nebude síce krvácať, no nebude upečený. Pre nich je normálne upečené maso spečené/pripečené.

Krvavý steak

* Voda a víno pri jedle. Pretože nemám rada víno :D A neobľubujem pitie čistej vody. Proste my sme doma vždy pili minimálne minerálku s bublinkami alebo niečo sladké. A tu sa pije len voda alebo víno. Dokonca aj učitelia v škole počas obedňajšej pauzy pili víno, to už som bola naoazaj v šoku :D

* Že nemajú pizzu s kukuricou. Moja najobľúbenejšia pizza je so šunkou, kukuricou a šampiňónmi. A tuna sa vôbec nikde kukurica na pizzu nedáva! Ale dávajú na ňu aj zemiaky :D Pfff..

* Že sa tu môže fajčiť na zastávkach. Je tu hrozne veľa fajčiarov. Každú prestávku je trištvrtina ľudí pred školou a všetci fajčia. Učitelia s nimi. Nad školou sa vznáša jeden obrovský cigaretový oblak. Vcelku ma vie rozčúliť keď stojím na zastávke a človek vedľa mňa fajčí a je mu jedno že mám čerstvo umyté vlasy a vyprané oblečenie a že mi ten jeho vyfúknutý dym ide rovno do tváre.

* Časté zatváranie obchodov. Hlavne v malých mestách je pravidlom, že cez obedňajšiu prestávku , približne od 12:00 do 14:30 sú obchody zatvorené. Vlastne všetko je zatvorené! Dokonca aj reštaurácie zatvárajú, tie však od 15:00 do 18:00 alebo 19:00 ... Príde mi to divné. V nedeľu je tu zatvorené naozaj všetko, aj obchodné domy. Majú na to zákon.

* Plýtvanie papierom a plastový odpad. Ani si neviete predstaviť o koľko viac papiera sa tu spotrebuje ako u nás. V škole dostávame všetko na papieri, na každej hodine som na gymnáziu dostala niekedy aj 5-6 papierov.. Vždy, keď idem niečo vybaviť, tak odídem s kopou papierov v ruke. Plastový odpad preto, lebo si kupujú balenú vodu. Čomu naozaj nerozumiem, voda z kohútika je tu dobrá.

* Byť v škole od 8:00 do 18:00. To bolo pre mňa to najťažšie keď som prišla, zvyknúť si na tento režim. Vyučovacia hodina na gymnáziu trvala 55 minút, prestávka bola každé dve hodiny 10 minút a o 12:00 hodina na jedenie. Profesori vôbec nechápali prečo zaspávam na poobedňajších hodinách, hlavne hneď po obede. Po 15:00 už som ani nevnímala čo hovoria, vkuse trebalo robiť nejaké príklady a premýšľať nad tým čo od nás vlastne chcú. Hodiny sú tam totiž iné ako u nás, nie je to tak že profesor diktuje poznámky a žiaci píšu. Vždy treba "vylúštiť" nejaké dokumenty, vyvodiť z nich nejaký záver.. Nič vám proste nepovedia len tak! :P To by sa im na Slovensku žilo, my sme sa sťažovali už na siedmej hodine o druhej poobede že toho máme dosť :D

* Drahé služby.
Rozhovor dvoch Francúziek čo som začula na ulici: Minule som bola u kaderníčky a platila som 50 eur na farbenie a strih. Čože?!! "Len 50"??!! Ja u svojej platím 70! Musíš mi dať číslo.
Ešteže si vlasy farbím sama a nechávam ich dlhé :) Ale vadí mi že nemôžem ísť na čistenie pleti ku kozmetičke.. No je mi ľúto dať na to 60 eur.

* Stolovanie. Francúzi robia strašne veľké haló okolo stolovania. Majú na to presne určené hodiny a všetci musia jesť za stolom a SPOLU. Nič také ako každý je kedy chce a kde chce. Ja som doma jedla sama pred telkou. Nie je to super ale takto som bola zvyknutá. Mali by ste vidieť ako sa môj priateľ urazil, keď som sa raz najedla bez neho !:D Ako mu mám vysvetliť že nie som vždy hladná v tej istý čas ako on?:P

* Nenosiť si do školy desiatu. V škole nikto nikdy neje, takže sa treba najesť doma ráno a potom až obed. Ďalšia vec, na ktorú som si musela ťažko zvykať pretože som raňajky nikdy nejedla a začínala som desiatou v škole. Teraz si dávam len veľmi malinké raňajky pretože nie som vôbec hladná keď vstanem a potom pred obedom už kompletne umieram hladom a zjem všetko čo vidím. Aj preto tie kilá naviac!

*  Obločnice/okenice/vonkajšie žalúzie. Hovorte tomu ako chcete ale VŠETCI Francúzi ich majú na každom jednu okne a aj na dverách a každý ich v noci zatvára. Proste vravia že nevedia spať ak je v ich izbe "svetlo". Ja panikárim v úplnej tme.Super!:) Museli sme teda urobiť s priateľom kompromis.. V spálni sú okenice zatvorené ale v obývačke nie, nechávame teda otvorené dvere do obývačky aby nebola úplná tma :D
Okenice

* Francúzska výchova detí. Nikdy na nich nekričia, takže sú rozmaznané. A veľakrát sa mi stalo, že som videla o deviatej večer rodiny s bábätkami v McDonalde alebo na iných miestach kde by malé deti o takejto hodine vôbec nemali byť.

* Štýl obliekania. O tom bude samostatný článok!

* Keď Francúz hovorí po anglicky. Oh My God. Zapchávam si uši. Najhoršia angličtina akú som kedy počula. Ešte aj prízvuk Zuzky Light v jej videách (kto nepozná, dajte si Zuzka Light do youtube) je slabý odvar toho ako hovoria Francúzi.Nikto im nevysvetlí, že THE sa nečíta ako Z a nevedia vysloviť H takže ho úplne vynechávajú.

* Panika keď nasneží. Nesneží tu často, teda skoro vôbec, ale sú výnimky a keď sa to stane, tak tá 5 milimetrová vodová vrstva vie vytvoriť úplnú paniku. Autobusy nejazdia, doprava je ochromená, nechodí sa teda do školy. A to všetko len preto, že nepoznajú zimné pneumatiky. :D



Viem, že článok je dlhý, no dúfam, že si ho aspoň niekto prečíta až dokonca. Určite som kopu vecí zabudla, takže keď si náhodou na niečo spomeniem, tak to sem dopíšem. A tiež dúfam, že sa vám kvôli tomu Francúzsko nesprotiví :D





48 komentárov:

  1. Uplne skvelý článok.. dočítala som až do konca a mna velmi zaujal :)) Ďakuje za super info .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :D a to som milovala franzúzsko a chcela som tam vzdy zit :D ... asi som si to rozmyslela :D ... ale skvelý clanok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pěkný článek ;-) O Francii jsou hezké a upřímné články také tady: http://ocimamademoiselle.wordpress.com/
    Ty mi potvrdily, že o nic nepřicházím, když mě Francie tolik nefascinuje. Já mám problémy hlavně s jejich jazykem, vůbec se mi nelíbí a největší utrpení pro mě bylo, když jsem ho v rámci jednoho výcvikového programu musela poslouchat skoro celý den v kuse. Ráda si přečtu Tvé i další články o Francii :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. sladký snídaně nesnášim (teda pokud nejsou doplněk pořádný slaný)
    ale nejsi na ně tvrdá? přece jenom ten růžovej stejk je fakt lepší než tuhej do mrtva...a zelený fazolky a mořský potvory...to miluju...btw. ta kadeřnice tak drahá neni, min. pro prahu=)..bohužel:D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. mna Francuzsko fascinovalo , ale bola som tam toto leto mesiac. Taky okruh a tento clanok ma urpimne pobavil , kedze je to svata pravda. Ked vidim v obchode crosiant je mi zle , tam bo kazde rano ! Po francuzsky neviem , no hold ich anglictine som nerozume ale nic ! atd ....no mala som krasnu predstavu o Francuzsku a teraz ju mam skor realnu....

    OdpovedaťOdstrániť
  7. s jedlom úplne súhlasím
    okenice sa mi páčia, takže sa na tom nezhodneme
    oooch život bez desiaty...
    a posledné ma pobavilo :D

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Skvělý článek :) Já sladké snídaně miluju, to bych si tam s nimi rozuměla :D Ale jako sladké croissanty, žádná svačina ve škole, pak až oběd... To zavání dětskou obezitou

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Iný kraj iný mrav no nemali by teba odsudzovať za to a nemôžeš sa všetkému prispôsobovaný :)

    Bzučo...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. toto je super článok!

    tie sladké raňajky by mi parádne liezli na nervy :/

    OdpovedaťOdstrániť
  11. no clanok super kopa novych veci som sa podozvedala...ale tak asi v kazdej krajine je nieco co nikdy nepochopi rovnako ako oni nebudu chapat nas...napriklad nechapem ako mozu v amerike chodit obutí po byte :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. článek mě moc pobavil a libil se mi. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Článok som si prečítala až dokonca a musím povedať, že zrejme som pravý opak teba. Všetko čo si popísala v článku ako negatívum, mne osobne nevadí. Sladké raňajky? To by som sa len potešila. Okenice na oknách, to by som si tiež obľúbila. Na chate sme mali okenice a takisto sme ich na noc zatvárali a v spálni potom bola úplná tma a keď si spomeniem, ako dobre sa mi potom vstávalo a aká som bola oddýchnutá, tak by som sa k tomu rada vrátila. Možno čo by mi prekážalo je to zatváranie obchodov a reštaurácii a čiastočne stolovanie. Hoci si myslím, že je pekné keď všetci spolu jedia, no zase treba chápať ak niekto nie je momentálne hladný a chce jesť neskôr. S vodou a vínom by som to len uvítala. Ich vína sú ľahké a lahodné a čistú vodu milujem. Osobne ju uprednostňujem pred bublikovými a sladkými nápojmi. Mám rada vodu z vodovodu a džúsy. To sú moje TOP nápoje.

    Mohla by som sa tu rozpísať o všetkom, ale to by bol asi len ďalší článok k tvojmu článku. V každom prípade som ti vďačná za tvoje slová a priblíženie kultúry Francúzov. Ono aj v telke sa dá pozrieť množstvo dokumentov, ale samozrejme, že tie budú skôr Francúzsko chváliť a tvoj objektívny názor zase uvádza veci na pravú mieru. Hoci sa s tebou nezhodnem vo všetkých tvojich názoroch, aj tak som rada, že som si tvoj článok prečítala. Napísala si ho veľmi dobre a pomohol mi zamyslieť sa nad životom vo Francúzsku. Ešte raz veľká vďaka za článok :-)

    PS: Pozývam ťa na moju vianočnú giveaway:
    http://sueandcolours.blogspot.sk/2012/11/22-vianocna-giveaway.html

    S pozdravom Sue and colours

    OdpovedaťOdstrániť
  14. úžasný článok :D úplne som sa začítala :))

    OdpovedaťOdstrániť
  15. ja som zase naopak zamilovana do francuzska a stale som tam chcela zit. aspon trochu som sa tomu priblizila a teraz zijem vo svajciarsku.

    super clanok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. skvelý článok :) som rada, že si nám to priblížila ako to tam je..lebo nie každý má tú možnosť ísť tam bývať..a z jednej návštevy krajiny sa takéto veci nedozvieme :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  17. celý ssom ho prečítala a je skvelý.
    no mňa, ako človeka čo nevie po francúzsky strašne serie, že vždy keď som niečo chcela v obchode, alebo podobne a spýtala sa po anglicky, odpovedali po francúzsky. a tvárili sa že rozumiem. a ja som im 10 krát položila tú istú otázku až kým mi nezavolali manažéra a ten mi to povedal dvoma slovami po anglicky (nie fuck you :D :D) :D :D

    radšej nech si hovoria svoje z namiesto the, ja chcem proste rozumieť

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Úžasné, pobavila jsem se :-)
    Nejvíc by mi vadilo to kouření, ale to je bída i v ČR... :-(

    WorldByBella

    OdpovedaťOdstrániť
  19. tak urcite priprav pokracovanie clanku, urcite to potesi nielen mna, ale vela dalsich citatelov. som zvedava najma na clanok o mode, velmi sa tesim a stavam sa novym followerom.

    pozyvam ta na giveaway, kde mozes vyhrat 15eurovu poukazku na cokolvek co si vyberies secrets-of-wonderland.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Strašne skvelý článok, škoda že už je koniec :D rada by som ho ešte čítala a čítala :) veľmi ma zaujal a som sa taak nasmiala :)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. zacinam premyslat o stahovani :D na ranajky jem len sladke veci a taktiez nedokazem spat inak ako v uplnej tme. zit na intraku s ludmi co svietia do stvrtej rano je pre mna nocna mora. za celych 5 rokov som za svetla nezaspala ani raz. desiatovanie? nikdy som nechapala ako moze niekto zjest rozok medzi ranajkami a obedom. proste do mna sa tolko jedla nezmesti

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Super článok :) ja som sa fakt dobre zasmiala :D výborne napísané :) nikdy som nemala o Francúzsku nejaké vysnené predstavy, ani som tam nechcela ísť a stále nechcem .... teším sa veľmi na článok o móde :)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ty teraz vo francuzsku studujes medicinu? ako sa ti to paci?

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Wow, to byl tak zajímavý článek. Opravdu moc povedené.
    http://justbeyourselfbypetra.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Ty šneky bych asi nemusela ale jinak zajímavý článek. Jsem tvou novou čtenářkou :))

    http://eliska-dvorakova.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Dočetla jsem to až do konce, protože takové články miluji :)
    Musím ale říct, že kromě toho krvavého staeku by se mi strava ve Francii opravdu zamlouvala.. Teda, asi ani bez vaječinky na snídani bych to nepřežila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  27. Vies, co ma napadlo?
    Ze ked dostudujes, tak by sa ti hodil Pariz, lebo to je sice Francuzsko, ale najdes tam vsakovakych ludi, vsakovake jedlo! Alebo minimalne ine VELKE mesto.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. super :)))

    ale mně by se tam líbilo no :)

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Máš nádherný blog, ty sama jsi krásná...musím si tě dát do oblíbených :).

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Naprosto super článek!!! Taky žiju ve Francii a SE VŠÍM souhlasím! Nejvíc mě vytáčejí ty steaky (nejednou jsme měli střevní parazity celá rodina!!), večeření v devět večer a elektřina nejde, spadne li třeba jenom jedna vločka sněhu. Snažím se z toho, co píšeš, vyvodit, kde tam vlastně bydlíš! Žeby někde jižně / východně? No nevím, jdu pročíítat blog, snad se to dočtu :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to som rada ze sa clanok pacil :) ja som skor na zapade, Pays de la Loire a Poitou-Charente. A ty?

      Odstrániť
    2. Já byla dva měsíce v Bordeaux a teď jsem v Toulouse! A chtěla jsem napsat západně :D na východě totiž asi sníh bude a naopak ten oceán ne :D jsem pako.

      Odstrániť
  31. Jsem celkem překvapená tou stravou, vůbec jsem nevěděla že takhle vaří. No, ja jsem v Anglii a tady to je se stravováním uplně stejné, a ne jen stravování. Angličani jen ohřejou nějaké polotovary, všechno se dá koupit už hotové a zmražené takže to jen rozmrazí a taky vůbec nepoužívají koření. Se stolováním to je taky stejné ( nebo aspoň přítelova rodina to tak má). Ale jinak se mi některé ty francouzské zvyky zamlouvají :) Ty okenice by se mi hodili, protože já musím mít naprostou tmu když spím a víno či voda k mořským plodům? to by bylo něco pro mě :) ...hodně dobrý a zajímavý článek:)

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Ďakujem za pobavenie, fajn som sa na tvojom detailnom opise zasmiala. Po viacerých rokoch života vo FR mám tiež kopec svojich skúseností a názorov na niektoré veci ako tá slávna každodenná "gastronómia", používanie "franglais", averzia voči novotám či vôbec inému štýlu života atď. na oplátku prikladám zábavný článok uverejnený v Madame Figaro, na rovnakú tému ::

    http://madame.lefigaro.fr/societe/l-femme-francaise-an-american-dream-120813-442368

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak prečítala som si ten článok a je vcelku pravdivý :)Hneď sa mi vybavila tá u nás populárna kniha So šarmom Parížanky. Myslím, že celý svet má príliš veľké ilúzie o francúzskom živote. Ale hlavne o ich gastronómii a štýle. Každý kto takúto knihu prečíta by sa mal potom povinne prísť pozrieť do Francúzska (hlavne do menších miest) a vidieť realitu.

      Odstrániť
  33. Po prečítaní tohto článku dostávam ďalšie pochybnosti, pretože idem na mesiac do Francúzska a bojím sa viacerých vecí ako napríklad rozmaznané deti,sladké raňajky,nedorozumenie sa v Angličtine a podobne:D ešte, že tam nebudem musieť chodiť do školy,pretože 10 hodín každý deň by som nezvládla!:D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. S deťmi je to v každej rodine iné, to záleží od rodičov, sladkých raňajok sa báť netreba, pretože je to jendoducho len sladké dobré jedlo takže nevidím v tom žiadny problém :D..

      Odstrániť
  34. dakujem velmi pekne, prave si mi pomohla vyriesit temu na frj: Ranajky vo Francuzsku. Haha :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  35. Kde si bola?? Nebodaj v Poitou-Charentes? :D lebo ja som tam studoval tiez a hovoris mi z duse!! :) ale tak mal som chvalabohu super host family takze take ze ham&eggs na ranajku alebo chleba vo vajicku (bageta) boli normalne ..samozrejme ked som si ich robil sam :D a to len cez vikendy nemal som cas cez tyzden :D a zabudla si na Hachi parmentiere alebo ako sa to pise ..to mas to pyre zemiakove s kuskami fasirky :D to je tiez velka klasika francuzskej kuchyne

    OdpovedaťOdstrániť
  36. privitala by som clanok o vychove deti - francuzka vychova deti sa berie za tu najlepsiu...tak co tvoj pohlad na to?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja s detmi nejak v kontakte nie som takze o tom clanok pisat nemozem.. netusim ake su ich vychovne metody

      Odstrániť
  37. Berylka, naozaj super clanok, pobavil som sa! Co tam v tom odpornom Francuzsku, treba prist na Slovensko, tu je vsetko! Slane ranajky, stolovanie je najlepsie v MC Donald´s (načo sa trapiť nejakou blbou pripravou jedla, ved nakoniec stacia aj cipsy a pizza s kukuricou na SK nie je nikde problem, ani v poslednej petrzalskej krcme), vsade tu ziju prijemni inteligentni ludia (a najma vodiči na cestach), mame čestných politikov, tiež perfektne fungujúce zdravotníctvo, vysoké mzdy (aj minimálne) ... A navyse ked nasneží hned sa cesty upracú (hlavne v BA). Utekaj ty odtial z toho pekla, kde ti robia krvave steaky! Fuj, Francuzsko!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aha, mame to jedneho cloveka, ktory tento clanok nepochopil. Neviem, ci si niekedy zil v zahranici, ale v kazdej krajine sa najdu zvyky, ktore sa ti nebudu pacit. A ja som ich tu spisala do clanku. To este neznamena, ze si myslim, ze na Slovensku to mame lepsie. A nie, utekat odtialto nebudem, presne kvoli tym veciam, o ktorych som v tomto clanku nepisala a ktore sa mi tu pacia ako napriklad to ze tu dobre zarobim! Fakt sa mi pacia vsetci ti mudrlanti, ktore vedia na Slovensko len nadavat a aj tak tam tvrdnu. Dufam, ze to nie je tvoj pripad a prajem ti aby si sa aj ty prestahoval do Francuzska, kedze ti ocividne v tejto krajine nic vadit nebude a vsetko bude ruzove :)

      Berylka

      Odstrániť
  38. Ja som zil mesiac vo francuzskej rodine, mojej rodine, celkom sa mi tam pacilo. Aj Francuzsko a jeho ludia a krajina sa mi pacili. Avsak FR po uradnej stranke je jedna socialisticka byrokraticka krajina /ako aj SR/ v ktorej sa len tak nepohnes. Preto som musel ist do UK. Tam sa lahsie najde robota a vsetko sa lahsie vybavuje. Celkovo je UK viac v pohode. Lahsie sa tam clovek presadi. Mozem povedat ze Slovensko ma ovela viac lepsieho jedla aj vina aj lacnejsie sluzby ako cely zapad dokopy. O cene spickoveho zubara ktoreho tu mam ani nehovoriac. Celkovo ten zapad moc precenujeme. Iba tu doma mozem zit ako kral, tam budem vzby len entrangeer. Peniaze ani dobre zarobky to nevyvazia. Su aj ine hodnoty, deti, rodina, vlast. Vidim ako tu ide vsetko hore, ako sa vsetko skrasluje a zdokonaluje. Premnohe veci su tu tak dobre a lacne ze na zapade by som si ich nedoprial. Konecne je aj tu dobre. A vlastne lepsie ako tam. Preto ma to tam uz nelaka.

    OdpovedaťOdstrániť
  39. Zaujimave, Tebe sa nepaci vsetko to co ja na Francuzsku milujem a na Slovensku mi je cudzie, ale ja zijem "vonku" uz 35 rokov :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Tento komentár bol odstránený autorom.

    OdpovedaťOdstrániť