nedeľa 13. mája 2012

Závislosť na nakupovaní

    V poslednej dobe sa začínam zamýšľať nad nakupovaním všeobecne, no hlavne nad nakupovaním kozmetiky a oblečenia. Určite to poznáte z mnohých blogov či videí. Hromady a hromady oblečenia a kozmetiky ktoré zaberajú celé skrine, poličky, všetok voľný priestor.

    Je to hlavne špecialita módnych a kozmetických blogeriek. Sama som akosi závislá na nakupovaní oblečenia a všetkých možných doplnkov, no našťastie som natoľko finančne obmedzená že si obliekam pravidelne aj veci ktoré som si kúpila pred troma-štyrmi rokmi, nosím topánky z minulej sezóny a podobne. (Od minulého leta som si nekúpila ANI JEDEN JEDINÝ pár topánok! Jedny som dostala od priateľa na Vianoce, to je všetko).


   Ak je niekto závislý na nakupovaní oblečenia, tak môžme povedať, že aspoň má čo kombinovať, rozmanitosť farieb a štýlov ponúka lepšie kombinovacie možnosti a tak ďalej.. No ak máte doma už tretie balerínky s mašličkou, troje oxfordky alebo už štvrté kožené kraťasy, niečo nie je v poriadku. Ak sa dostanete do štádia, v ktorom sa vám doma hromadia takmer rovnaké veci vo viacerých kusoch, tak vám môžem potvrdiť, že tento kúsok ste NAOZAJ NEPOTREBOVALI.
   Týmto sa dostávame k hlavnému problému a to je POTREBOVAŤ/CHCIEŤ. Všetci predsa vieme, že to nie sú synonymá, a to si treba veľmi dobre natlačiť do hlavy! :) Ženy neustále niečo "potrebujú" nakúpiť a zrazu zistia, že majú plnú skriňu vecí, z ktorých nosia len pár vkuse dookola a zvyšok mali oblečený raz a potom sa ten kúsok ocitol na spodku skrine.

   Kozmezika, s tou je to ešte horšie. Ako sledujem kozmetické blogy, tak sa nestačím čudovať, odkiaľ sa valia všetky tie recenzie, hlavne keď sa pozerám na favoritov mesiaca a podobne (tie články samozrejme zbožňujem). Nakúpiť si každý mesiac okolo 10 prudktov ktoré vôbec nepotrebujete ale máte chuť ich vyskúšať, to nie je OK. Teda z hľadiska zdravého nakupovania. Mať doma 150 lakov na nechty a z toho 10 odtieňov červenej a 8 odtieňov "mint" tiež nie. 90 % tých lakov vám predsa vyschne predtým, než ich použijete aspoň z polovice.
    Odkedy sú výrobcovia inteligentnejší a vedia, že ľudia kupujú hlavne to čo nepotrebujú, lebo je to akože "pre radosť", tak je to ešte horšie. Báza pod make-up, báza pod očné tiene, báza pod rúž na pery (áno, už aj to existuje), zmatňujúce papieriky, na každý kúsok tela iný krém.. Máte vôbec predstavu o tom, koľkými produktami denne zaťažujeme našu pokožku?

   Zaujímalo by ma teda, či sa niekedy ako ja, zamýšľate nad tým, koľko peňazí vrážate do nepotrebných vecí, ktoré vám doma zaberajú stále viac a viac miesta, kvôli čomu potom kupujete viac a viac úložných priestorov. Či niekedy myslíte na všetky tie očné tiene ktoré nikdy nespotrebujete, rúže ktoré po rokoch vyhodíte.

   Možno si to neuvedomujete, ale skúste si zapísať všetky výdavky za jeden mesiac. Je jedno či si kupujete kozmetiku Essence a Balea alebo Biodermu.. Euro sem, euro tam a za mesiac z toho máte stovku.
   Za dva-tri mesiace by ste za tie "vyhodené" peniaze mohli ísť na výlet s priateľom, na dámsku jazdu s kamoškami, mohli by ste skrášliť izbu ktorá sa vám už dávno nepáči,zaplatiť si jazykový kurz... Jednoducho investovať do vecí, ktoré by vám naozaj spríjemnili život! Myslím si, že je oveľa lepšie investovať do zážitkov ktoré vám zostanú v pamäti na dlho, než to vecí, ktoré vám nič nedajú.
   Skúste si spočítať, koľkokrát sú vaše vychádzky z domu nasmerované do obchodov. Mali by sme sa naučiť, že ísť von a tráviť voľný čas, to nie je len neustále obchádzanie obchodov a nakupovanie. Už aj keď ideme do zahraničia, tak čo robíme ako prvé??? NAKUPUJEME. Najnovšia móda je nakupovať pre spríjmnenie si učenia. Ako vám to pomôže pri učení? NIJAKO.

  Niekedy je jednoducho potrebné prehodnotiť tieto veci. Nemyslím si, že týmto článkom niečo zmením.. No zamyslieť sa aspoň, aj to by bol pokrok.Naplniť namiesto poličiek v kúpeľni váš život niečím užitočnejším. A skúste si kúpiť ten nový krém až keď spotrebujete ten starý ;)

10 komentárov:

  1. =)) jsem závislá na nakupování, přiznám se...ale zas nejsem závislá na kosmetice, tak si to ještě snad můžu chvíli dovolit:D (aspon dokud mi neexploduje skřín)

    pragueneedsmorestyle

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No ved to, ze potom uz ani do skrine to nevojde! :) Najlepsie je to potom predat, to co uz nenosis, aj ked niekedy to ide tazko no..

      Odstrániť
  2. Skvelý článok, fakt. :) Asi som teda jedna z mála, ktorá si kupuje niečo nové (v kozmetike) až keď sa to staré minie, alebo keď na spodku fľaštičky zostáva len kúsok. :) A s oblečením to tiež nepreháňam, taká klasika. Ani prázdna, ani plná skriňa. :) Vďaka tomuto článku som na seba hrdá, ha ! :D :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ti zavidim! :D Mne sa teraz nahromadilo doma asi 5 kremov na tvar.. Fakt neviem ako :( Asi preto ze uz asi dva som mala v beauty boxoch..

      Odstrániť
  3. 100% s tvým článkem souhlasím. Pro mě mají zážitky mnohem větší cenu, než věci. Kolikrát si při projíždění blogů říkám, že lidi už umí žít jen jako konzumenti.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Uplne s tebou sulhasim :) Strasne nerada vyhadzujem na kozmetiku (až ked musim), vlastne ja nakupovanie neznasam :D Radsej idem fakt na výlet alebo sa najest (na jedlo miniem najviac). Už som si teda dlhooo nič na seba nekupila. A z kozmetiky tak maximalne odličovač ktorý mi dosiel :)

    Bzzz...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to ani ja a nakupovanie zboznujem ale ked nie je za co tak co uz... No a jasne ze na jedlo tiez davam dost vela, kto by odolal mekacu a aide a inym mnamkam ?:P

      Odstrániť
  5. ja som sa presne nad tymto zamyslela minuly rok a akosi som z toho celeho bola znechutena, preto som si dala zavazok, ze nebudem nakupovat nove produkty, kym aspon cast neminiem a celkom sa mi dari, ale niekedy si treba spravit radost a aj ked mam kozmeticky blog, niekedy sa aj sama cudujem ako to baby, ktore maju kozmeticke blogy stihaju minat, alebo mat zbrusu novych 10 produktov kazdy mesiac...(ja mam este vyhodu, ze niektore mam napoly s mamou), ale je fakt, ze sa treba zamysliet, ci nieco skutocne potrebujeme, alebo je to len chvilkove "pomatenie":)

    www.mysweetstrawberries.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
  6. http://mimslady.blogspot.sk/2013/04/prva-giveaway-na-uvitanou.html
    pozývam ta na moju GA :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja sa snazim drzat na uzde... Niekedy to ide niekedy nie. Nenakupujem stale, skor tak narazovo a vela. Aj oblecenie aj kozmetiku a snazim sa to triedit aby som to nemala naskreckovane po skriniach. Nieco dam mamine, nieco sesternickam, nieco sa snazim este vyuzit niekde inde a nieco proste vyhodim.

    OdpovedaťOdstrániť