piatok 18. mája 2012

Outfit + odpovede na otázky :)

  Už veľmi dávno ste mi písali pod jeden článok otázky tak vám na nich konečne odpoviem! :) Inak poslednú dobu mám stále menej a menej chuť písať články.Prečo? Lebo odozva je veľmi malá alebo žiadna.. :/ Neviem čím to je ale komentujete stále menej a mňa to mrzí pretože je to akoby som písala sama pre seba.. Tak dúfam, že budem pridávať zaujímavejšie články, aby ste mali čo komentovať! No ale prejdime k tým otázkam.

Čo ťa priviedlo k založeniu blogu? 

K tomu ma viac menej priviedlo sledovanie asi dvoch blogov na ktoré som natrafila už veľmi dávno ale nemala som ani konto tu na blogspote. Boli to blogy Ejvifreedom a IvyWiesi,veľmi sa mi páčili, tak som si založila vlastný! :)



Čo ťa viedlo k tomu, aby si študovala vo Francúzsku? 

Keďže som si vybrala po základnej bilingválne francúzske gymnázium, učila som sa francúzštinu a v druhom ročníku na strednej prišla ponuka na sociálne štipendium na rok do zahraničia (Francúzsko, Anglicko, Taliansko, Rusko..). Nakoniec som to štipko dostala a tak som tu! :) (Aj keď to štipko už neexistuje a ďalší rok, teda tento, som si musela platiť sama.)

Aké zamestnanie chceš robiť po štúdiu? 

To záleží na akú vysokú školu pôjdem. Pred týždňom som bola prijatá na medicínu, ale neviem či tam pôjdem, pretože každý mi vraví že keď začnem študovať medicínu tak môjmu životu bude koniec a zostanú len učebnice + ja v jednej izbe. A do druhého ročníka môže postúpiť len 200 ľudí z celého ročníka v ktorom je možno aj 1000 ľudí, takže potom treba opakovať ročník atď... Ďalšiu prihlášku mám na aplikované zahraničné jazyky takže by som neskôr mohla byť prekladateľka alebo pracovať v nejakej firme ktorá spolupracuje so zahraničím, vyjednávať v cudzích jazykoch a tak.


Ako sa ti páči vo Francúzsku?

Páči sa mi tu, aj keď sú isté veci ktoré fakt nemusím a jasné že po skoro dvoch rokoch už nie som taká očarená ako na začiatku a že mi naozaj chýba rodina, pes, kamaráti, moje obľúbené miesta.. Čo sa mi tu naozaj páči je životná úroveň, kvalita profesorov na školách (ktorí sa naozaj profesormi môžu nazývať!), vybavenie na škole.. Nepáči sa mi že nemajú skoro žiadne tradície, že ľudia ignorujú cudzincov, že si o nás myslia že sme zaostalí (o Slovákoch a všeobecne o "východe").

Plánuješ sa usadiť vo Francúzsku? 

To zatiaľ vôbec netuším, zatiaľ budem rada ak sa mi podarí zmaturovať a ísť na výšku a keď sa mi podarí vyštudovať aj tú, tak to bude záležať od toho či som si tu vytvorila nejaké zázemie (dlhodobý priateľ, kamaráti, proste cítiť sa ako doma..). Nevylučujem že tu neostanem lebo povedzme si pravdu, keď si raz človek zvykne na istý štandard.. Ťažko sa mi bude vracať na Slovensko pracovať za minimálnu mzdu 400 eur keď tu môžem zarobiť 4x viac..


Nechcela by si byť modelkou?

Tak toto ma pobavilo! :D S mojimi 160cm by to nebolo možné. Keď som bola mladšia bola som v jednej modelingovej agentúre, viem sa premávať po móle a robiť špeciálne otočky ale nakoniec tá agentúra angažovala samozrejme len vysoké a brala peniaze tak som to nechala tak. Ale kto by nechcel byť modelkou? :)

Ako si sa dostala do Francúzska a si spokojná? 

O tom ako som sa tu dostala som písala článok :http://berylka.blogspot.fr/2012/01/ako-som-sa-dostala-do-fr-ine.html . A zatiaľ som vcelku spokojná aj keď mi to tu už začína liezť na nervy, ale to len preto, že bývam v malinkom meste.. Ono každý si predstaví Paríž keď sa povie Francúzsko.. No realita je taká že cez štipendiá sa chodí do malých miest. Keďže normálne bývam v Košiciach, čo je vcelku veľké mesto, úplne ma to ničí že tu nemám kam ísť, že tu nie sú obchodné centrá, zoo, že "supermarket" zatvára o šiestej a že v nedeľu je VŠETKO zatvorené,že tu nie je ŽIADNY obchod ako H&M, New Yorker a pod..

Ako tam žiješ, kde bývaš a ako to zvládaš psychicky? 

Bývam s priateľom v malinkom bytíku. Minulý rok som bývala na intráku. Psychicky je to ťažké hlavne na začiatku. Zvyknúť si na nové prostredie, nové zvyky, na to že ste ďaleko od rodiny a kamarátov čiže pocity osamelosti, na to že ostatní vás berú ako cudzinca a hlavne na to že škola tu má dosť odlišný systém ktorý mne osobne zabral najviac času na prispôsobenie sa.. Ani teraz nie som zvyknutá, a nezvyknem si asi nikdy. A domov sa už veľmi teším, ale má to jeden paradox, nestáva sa to len mne ale aj iným ľuďom ktorých poznám, proste keď už sme doma, tak máme chuť sa čím skôr vrátiť spať, pretože nás všetko rozčuľuje a je ťažké si znova zvykať na domov, na ľudí..!:D

Je finančne náročné študovať vo Fr? 

To je dosť diskutabilná otázka vzhľadom na to že nie každý máme rovnaké merítka, niekto si kúpi topánky za 60 eur a povie že je to super cena, niekto si ich nekúpi, lebo sú príliš drahé ! :P ALE! .. Pre mňa osobne to je finančne náročné. Treba rátať, napríklad na strednej škole (mesačne),minimálne 160 eur na ubytovanie, 150 eur na stravu,  100 na vreckové a iné veci. A to je v malom meste na štátnej škole. Minulý rok som bola na súkromnej čiže + 40 eur mesačne. Ak bývate na stredoškolskom intráku, tak tie sú cez víkend zatvorené a treba ísť do hosťovskej rodiny, ktoré berú od 100 do 200 eur mesačne. Ďalej treba rátať cesty do Fr a na Sr a tak :)

Čo si si vo Fr zamilovala ako prvé?

Ťažko povedať, nejak očarená som nebola.. Až keď som spoznala môjho priateľa tak sa mi tu začalo páčiť a určite zbožnujem to že to mám len kúsok k oceánu a že tu nesneží! :P

Ak máte nejaké ďalšie otázky, pýtajte sa na formspringu! :)) --> http://www.formspring.me/Berylka

12 komentárov:

  1. Ako ste sa spoznali s priatelom? Aky je? :P A ako ti ide francuzstina po dvoch rokov vo FR? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Spoznali sme sa v skole.. Otazka aky je je dost zaludna kedze to je na dlho a samozrejme si myslim ze je skvely kedze s nim som! :P Francuzstina mi ide vcelku fajn si myslim ;) Samozrejme nepoznam uplne kazde jedno slovo ale po dvoch rokoch uz sa naozaj nemam problem dohovorit.

      Odstrániť
  2. super krasny blog ,nasledujem a budem rada aj ak ty mna

    Lucy

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rozhodně nepřestávej :) Já mám ráda na Tobě to, že dokážeš říct svůj názor i když komentuješ ostatní blogy a dokáže málokterá bloggerka :)
    The Diary Of Pie Rette
    Zkuste štěstí v mojí Giveway a vyhrajte parfém od Lanvin! 1st Giveway

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ahoj, s tou medicínou to až tak nebude celkom pravda - moja kamoška ju študuje už štvrtým rokom a v poho stíha aj voľnočasové aktivity, nie je to len o učení :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano ked uz si tam tak sa to da ale tu je rozdiel v tom ze na konci prveho rocnika je velky vyradovaci test cize ak beru z 1000 ludi 200 musis byt lepsia ako zvysnych 800 co znamena ze sa treba ucit vkuse a aj tak je tam obrovska sanca neprejst a opakovat.:/

      Odstrániť
  5. Tímto komentářem bych Tě chtěla pozvat, ale i ty, kteří čtou tento komentář, na moji velkou giveaway http://fashioncosmetics1.blogspot.com/2012/05/1-velka-giveaway.html
    PS. Já vždy taky chtěla jít na zdrávku! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. No ty mas pocity v zahranici presne ako ja...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. obdivujem ťa, teda ja by som nemala odvahu ísť sama tak ďaleko

    OdpovedaťOdstrániť